Sunday 3 March 2013

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PETAI

 

Sambal ikan bilis, fav my hubby...walau kat UK, tekak tetap tekak Malaysia...selalu je request sambal tumis ;)
Selama dok kat UK, cili kering dan ikan bilis belum pernah lagi beli...sebab mak selalu hantar stock cili kering dan ikan bilis...kawan2 yang pernah bli cili kering kat sini semua ckp pedas gile...but i belum pernah cuba lagi.....tp kat sini ada je jual petai...best kan...
tiap kali masak sambal I selalu masak banyak2...masak sambal nie lama ngan api perlahan...dapur jgn cakap la musti terpecik2 sambal tu...so kalo masak sambal rugi masak sket ;) alang2 masak blend je cili tu banyak2..selalunye saya akan masak sambal tu, separuh dibuat sambal bilis ke, sambal udang ke, sambal sotong ke....separuh lagi sambal yang telah dimasak tu disimpan...wat stock letak dlm freezer..kalo nk goreng mee, bihun, senang je...dh ada sambal siap!wat stock tuk seminggu...senang nk wat rencah ape2...

RESEPI SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PETAI

Bahan:
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit ikan bilis direndam dlm air
2 mangkuk kecil cili siap dikisar
3 genggam ikan bilis
asam jawa sebesar bola pinpong dibancuh bersama 1/2 cawan air untuk diambil jus
petai yang dibelah 2
1 biji bawang besar dihiris
gula
garam
minyak masak
* boleh letak belacan jika suka (i xletak), blendkan bersama bawang

Cara:
1. Panaskan minyak dlm kuali
2. Blend bawang besar, bawang putih dan sedikit bilis yang direndam tadi
3. Goreng ikan bilis dan toskan
4. Dalam minyak yang sama goreng bilis tadi, tuymiskan bahan yang telah diblend sehingga terbit minyak
5. Masukkan cili yang telah dikisar
6. Masukkan air asam jawa
7. Kacau sambal perlahan-lahan, bila telah sebati, masukkan garam dan gula.
8. Masukkan ikan bilis yang telah siap digoreng.
9. Masukkan petai bersama bawang yang dihiris. biarkan sekejap dan bolehlah ditutup api.

No comments:

Post a Comment