Thursday 4 April 2013

PENGAT JAGUNG RINGKAS DAN YUMMY

 
 
Assalammualaikum, arini I nak share resepi minum petang, Pengat Jagung atau ada org panggil bubur jagung...
Pengat jagung yang I buat nie sangat ringkas dan my lil boy said '..it's yummy!'
 
RESEPI PENGAT JAGUNG
 
Bahan:
1 tin jagung manis
1 tin santan 400ml
3 sudu besar biji sago
3/4 cawan air
1 helai daun pandan
1/2 sudu kecil garam
1 senduk gula merah (boleh diganti dengan gula Melaka, I xde stock gula Melaka)
2 sudu gula pasir (bergantung kepada kemanisan gula merah/gula Melaka yang diguna, kalo gula merah/gula Melaka sudah sangat manis tidak perlu letak gula pasir)
 
 
Cara penyediaan:
1. Satukan gula Melaka, gula pasir, air dan simpulan daun pandan kemudian dipanaskan sehingga mendidih.
2. Masukkan jagung dalam tin bersama airnya sekali (jika guna jagung fresh perlulah direbus dahulu jagung hingga masak dan ditoskan) dan biarkan masak sekejap.
3. Masukkan santan 1 tin dan dimasak sehingga mendidih kemudian dimasukkan garam.
4. Basuh biji sago dan ditoskan, kemudian dimasukkan ke dalam pengat, biarkan sekejap kemudian baru ditutup api.
5. Bolehla dihidang untuk menu minum petang ;)
 
 
bahan utama pengat jagung
 
 
 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...