Assalammualaikum,
Hari ini saya share resepi Mee Hailam kegemaran ;)
Menu ini special sebab diletak cendawan yang membuatkan kuah mee hailam sangat sedap...;)
RESEPI MEE HAILAM CENDAWAN
Bahan:
Spaghetti 1/2 paket (or boleh ganti dengan mee kuning)
Sedikit isi ayam dipotong kecil
Sedikit Udang segar
1 ulas bawang putih dicincang
2 sudu sos tiram
3 sudu kicap manis
2 sudu kicap pekat
2 sudu kicap masin * optional
Fish cake dipotong nipis
Fish ball @ bebola ikan dibelah 2
1 batang carrot dihiris nipis
1 batang saderi dihiris
broccoli
bunga kubis
Capsicum dihiris
6-8 dried mushroom @ cendawan kering direndam di dalam air sehingga kembang (1/2 jam) kemudian dihiris nipis.
1 sudu tepung jagung
Sedikit garam *
Air
Cara:
- Sediakan mee spaghetti dengan merebus dan ditoskan (masukkan sedikit minyak di dalam air rebusan)
- Tumis bawang putih, masukkan isi ayam digoreng sekejap dan dimasukkan sedikit air, dibiarkan mendidih.
- Masukkan kicap tiram, kicap manis, kicap pekat, kicap masin dan dibiarkan mendidih dan sebati. Tambah air untuk mendapatkan kuah yang lebih.
- Masukkan udang, fish cake dan fish ball kemudian masukkan semua sayuran (carrot, bunga kubis, saderi dan cendawan tadi).Tambah garam jika kuah tidak cukup masin.
- Masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air, akhir sekali masukkan broccoli dan capsicum. Kuah Hailam adalah sangat wangi disebabkan aroma dried mushroom tadi ;)
- Untuk menghidang, letakkan mee spaghetti di dalam mangkuk dan tuang kuah keatas mee spaghetti...taadaaaa...;)
No comments:
Post a Comment