Friday 28 June 2013

RESEPI DONUT GEBU


Assalammualaikum,
Dah lama dah nak upload resepi ini atas permintaan kawan-kawan yang pernah makan donut yang I buat, mm insyaAllah arini baru sempat share resepi donut gebus....selamat mencuba ;)

RESEPI DONUT GEBU

Bahan:
4 cawan tepung gandum
1 paket yis
1 biji telur
3 sudu butter
2 sudu susu pekat manis
2 1/2 sudu besar gula pasir
3/4 cawan air suam
Gula caster untuk taburkan pada donut


Cara:
  1. Larutkan gula dan yis dalam air suam kemudian biarkan sehingga yis naik (berbuih).
  2. Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam bekas dan digaul sebati.
  3. Masukkan bancuhan air+gula+yis ke dalam bekas tepung sedikit demi sedikit.
  4. Uli doh sehingga lembut.
  5. Bahagi doh kepada 2  atau 3 bahagian dan canai mengikut ketebalan 1 1/2cm
  6. Tekap menggunakan acuan donut, dan disusun di atas dulan yang telah ditabur sedikit tepung gandum.
  7. Biarkan seketika adunan sehingga adunan kembang.
  8. Panaskan minyak dan goreng menggunakan api sederhana.
  9. Biarkan kuih sejuk seketika kemudian taburkan gula halus atau gula caster.

!! Tips
  • Uli sehingga tangan anda tidak melekat tepung, uli biar lama sehingga adunan betul-betul sebati dan lembut atau menjadi ringan.
  • Jika tiada guna bekas berbentuk bulat kemudian buat bulat di tengah-tengah.
  • Cara cepat nak gaulkan gula pada donut, masukkan gula ke dalam plastik bersih dan kering dan masukkan kuih kemudian di goncang-goncangkan plastik ;)


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...