Saturday 13 April 2013

RESEPI MEE HAILAM CENDAWAN


Assalammualaikum,
Hari ini saya share resepi Mee Hailam kegemaran ;)
Menu ini special sebab diletak cendawan yang membuatkan kuah mee hailam sangat sedap...;)

RESEPI MEE HAILAM CENDAWAN

Bahan:
Spaghetti 1/2 paket (or boleh ganti dengan mee kuning)
Sedikit isi ayam dipotong kecil
Sedikit Udang segar
1 ulas bawang putih dicincang
2 sudu sos tiram
3 sudu kicap manis
2 sudu kicap pekat
2 sudu kicap masin * optional
Fish cake dipotong nipis
Fish ball @  bebola ikan dibelah 2
1 batang carrot dihiris nipis
1 batang saderi dihiris
broccoli
bunga kubis
Capsicum dihiris
6-8 dried mushroom @ cendawan kering direndam di dalam air sehingga kembang (1/2 jam) kemudian dihiris nipis.
1 sudu tepung jagung
Sedikit garam *
Air

Cara:
  1. Sediakan mee spaghetti dengan merebus dan ditoskan (masukkan sedikit minyak di dalam air rebusan)
  2. Tumis bawang putih, masukkan isi ayam digoreng sekejap dan dimasukkan sedikit air, dibiarkan mendidih.
  3. Masukkan kicap tiram, kicap manis, kicap pekat, kicap masin dan dibiarkan mendidih dan sebati. Tambah air untuk mendapatkan kuah yang lebih.
  4. Masukkan udang, fish cake dan fish ball kemudian masukkan semua sayuran (carrot, bunga kubis, saderi dan cendawan tadi).Tambah garam jika kuah tidak cukup masin.
  5. Masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air, akhir sekali masukkan broccoli dan capsicum. Kuah Hailam adalah sangat wangi disebabkan aroma dried mushroom tadi ;)
  6. Untuk menghidang, letakkan mee spaghetti di dalam mangkuk dan tuang kuah keatas mee spaghetti...taadaaaa...;)




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...