Sunday 14 April 2013

RESEPI SAMBAL TUMIS UDANG


RESEPI SAMBAL TUMIS UDANG

Bahan:
3 senduk cili kisar
2 biji bawang besar *dikisar
3 ulas bawang putih *dikisar
1/2 kg udang segar berkulit
air asam jawa
garam
gula


Cara:
  1. Panaskan minyak masak,tumis bahan kisar (bawang besar dan bawang putih) sehingga terbit minyak.
  2. Masukkan cili kisar dan masak sehingga garing atau sehingga cili masak.
  3. Masukkan air asam jawa kacau rata kemudian masukkan garam dan gula.
  4. Masukkan udang dan biarkan masak. Rasa sambal supaya tidak manis dan tidak terlalu masin.
  5. Bolehlah dihidang ;)

1 comments:

Unknown said...

beb, i suka sambal udang mcm nii!mcm mne nak nampak merah and pekat plus byk mcm tu?sorry banyak tanye sebab baru nak belajar masak :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...